Fra Hagvoll selger vi noen upasteuriserte melkeprodukter som syrnet melk, rømme og snart Smørlilja-osten. I upasteuriserte melkeprodukter lever fortsatt de gode bakteriene i melka til glede for tarmfloraen vår. Vitaminer og mineraler er godt bevart. Mens kalsiuminnholdet i melka blir vanskeligere for kroppen å ta opp etter pasteuriserings prosess. Det er jo en tankevekker at franskmenn som spiser mye mer upasteuriserte melkeprodukter enn oss ikke har utfordring med benskjørhet som vi har i Norge. Mange som ikke tåler melk så godt kan ofte tåle upasteuriserte melkeprodukter bedre. Det skal også nevnes at upasteurisert ikke anbefales til gravide pga av større fare for at uønskede bakterier har formert seg. Det som er avgjørende for å lykkes med å lage trygge upasteuriserte melkeprodukter er å ha god oversikt over celletallet i melka. Når vi tar ut melk til videreforedling gjør vi en scalmetest på hver ku for å være sikker på at celletallet er godt under de verdiene som er anbefalt. Ved høyt celletall er det større risiko for at uønska bakterier blomstrer. Ved pasteurisering drepes både ønska og uønska bakterier. I tillegg mener flere at kalsiumet gjøres mindre tilgjengelig for opptak i kroppen. Vi er veldig glad for å kunne selge noen upasteuriserte melkeprodukter som vi vet det er fler og fler som får øynene opp for. Vi har også fått tilbakemeldinger fra kunder med helseutfordringer som kjenner at kroppen får det bedre. Og det gleder jo også ekstra. Så vi vil gjerne få vite om fler 🙂 Har du en god erfaring med upasteurisert syrnet melk du vil dele med oss?